Selamat Datang Ke Laman Web Rasmi Muzium Tekstil Negara

Tahukah Anda?

Sarung Pelangi

Kain sarung pelangi sutera perai menggunakan teknik resis tanpa lilin, dijahit jelujur dan dicerut serta dicelup dengan pewarna alam semula jadi. Badan kain berhias dengan motif bunga dan daun bertabur manakala kepala kain bermotifkan pucuk rebung. Dipakai oleh wanita Melayu Kelantan. Patani, sekitar tahun 1930-an.

Saiz: 192cm x 116cm

Anda berada di: Laman Utama > Galeri > Pelangi

Pelangi


Sepintas Lalu

Pelangi ialah cahaya yang melengkung dengan jalur berbagai-bagai warna terbit di langit biru. Dalam kumpulan tekstil tradisional, kain pelangi dikenali sebagai kain benang raja iaitu kain yang bermacam-macam warnanya. Warna yang lembut seperti hijau, samar, kuning dan biru. Galeri Pelangi adalah perlambangan kepada jalur-jalur warna pelangi yang boleh dikaitkan dengan pelbagai etnik di Malaysia yang kaya dengan khazanah tekstil rumpun masing-masing. Galeri ini mempamerkan koleksi warisan terpilih seperti kepelbagaian dan perkembangan batik, koleksi masyarakat Cina, Baba dan Nyonya yang kaya dengan sulaman benang sutera, benang emas dan manik-manik serta koleksi tekstil etnik Sarawak dan Sabah yang penuh dengan kehalusan dan aneka motif.

Koleksi Pilihan

Parang-parang Destar Kain Pua Sungkit Baju Lelaki Kain Koon Baju Kulit Kijang Dastar Pakaian Wanita Rungus Pakaian Wanita Lotud Selendang atau kain Panjang Kain Batik Berayat Pua Kumbu Kain Sungkit Kain Koon kain Siambitan Kain Dastar Pakaian Wanita Rungus Pakaian Wanita Lotud Batik Kotak Kain Pis Baju kulit Kijang Baju Sungkit Parang-parang Jubah Pengantin